Brandstof

Virginie Bakker

Virginie Bakker
Hoofd publieksontwikkeling bij ROSE stories en Freelance zakelijk leider

“Als zakelijk leider vind ik het belangrijk om verbinding te voelen met het creatieve proces. Ik hoef niet in de repetities naast de regisseur te zitten, ook hoef ik het eindproduct niet per se mooi te vinden, maar dat ik een bepaalde verbinding voel met de visie vind ik wel erg belangrijk”, aldus Virginie Bakker. In deze blog vertelt zij over haar loopbaan, haar salaris en geeft tips aan mensen die nog twijfelen om het zakelijk leiderschap in te gaan.

“En blijf ik dit zeker nog een hele tijd doen!”
In 2015 haalde Virginie haar bachelor graad Bedrijfskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. In 2018 volgde haar Master of Arts (Cultural Economics and Entrepreneurship) aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Nu werkt zij bij ROSE stories, een collectief van verhalenvertellers, producenten en talentontwikkelaars en is zij daarnaast freelance zakelijk leider voor verschillende opdrachtgevers. “Eigenlijk heb ik altijd al een connectie gehad met kunst en cultuur. Van jongs af aan heb ik gedanst en muziekinstrumenten gespeeld. Daarnaast vond ik het altijd al erg leuk om naar het theater te gaan. Dit bleef voor mij altijd een hobby, maar pas toen ik in 2012 bij Nationale Opera en Ballet ging werken kwam ik erachter dat er ook meer zakelijke banen zijn voor mensen zoals ik. Sindsdien ben ik blijven werken in de culturele sector en blijf ik dit zeker nog een hele tijd doen!”

Wat is voor jou het leukste aan zakelijk leider zijn?

“Voor mij is het leukste aan zakelijk leider zijn het verbinden van het ‘artistieke’ aan het ‘zakelijke’; samen kijken hoe je artistieke dromen kan realiseren binnen de bestaande kaders van fondsen of de behoefte van het publiek. Voor zover je artistiek en zakelijk ook los kan zien van elkaar. Ik vind het belangrijk dat je als zakelijk leider niet alleen bezig bent met puur zakelijke dingen zoals contracten en begrotingen opstellen of boekhouden, maar ook strategisch meedenken en plannen maken voor de komende jaren. Dat kan gelukkig ook bij ROSE stories, ik voel me uitgenodigd mee te denken in het hele proces. Als zakelijk leider vind ik het belangrijk om verbinding te voelen met het creatieve proces. Ik hoef niet in de repetities naast de regisseur te zitten, ook hoef ik het eindproduct niet per se mooi te vinden, maar dat ik een bepaalde verbinding voel met de visie vind ik wel erg belangrijk.”

Ben je enthousiast over je salaris?
Virginie lacht: “Kijk, je wordt natuurlijk geen, naja waarschijnlijk geen, miljonair. Ik ben nu erg tevreden met mijn salaris, maar ik vind dat je daar ook zelf verantwoordelijk voor bent. Startende zakelijk leiders gebruiken in de begroting vaak hun eigen salaris als sluitpost, zelfs als ze daar amper van kunnen rondkomen. Zeker nu er een groot tekort is aan zakelijk leiders denk ik dat je een goede onderhandelingspositie hebt. Ik denk dat het juist goed is om dan in gesprek te gaan en aan te geven dat je meer nodig hebt om rond te kunnen komen. Misschien ben ik té optimistisch, maar ik denk dat als we allemaal aangeven dat we een bepaalde waarde hebben dat dit zich vertaalt in begrotingen. Die begrotingen geven ook weer een signaal af richting fondsen en andere geldschieters. Als sector zijn we er gezamenlijk verantwoordelijk voor dat iedereen salaris ontvangt naar waarde.”

Welke boodschap wil je meegeven aan anderen die nog twijfelen om de stap te nemen?
“Gewoon proberen”, lacht ze. “Vraag aan iedereen hulp en vertel aan iedereen al je plannen. Er is nu een ernstig tekort, iedereen is wel bereid om jou te helpen. Daarnaast is het ook belangrijk om een netwerk op te bouwen en met mensen connecties aan te gaan. Om zakelijk leider te worden heb je geen diploma nodig. Ik ben ook sterk van mening dat het een beroep is dat je kan leren via echte werkervaring.”

Deze blog is geschreven door Sybren Horlings.

Terug naar Brandstof