Brandstof

Isis Adriaens

Isis Adriaens
Manager en producent bij Mensja collective in Utrecht 

“Hoe wij theater maken of een evenement organiseren en op welke locatie we dat doen, daarmee maken wij ons uniek“, aldus Isis Adriaens. In deze blog vertelt zij over haar start als zakelijk leider, over Mensja collective en haar ervaring met het Roadie programma. 

Kunstenaar en zakelijk leider 
“Eigenlijk ben ik zelf een kunstenaar en ik denk dat ik de zakelijke kant goed kan combineren met het dansen. Dat is eigenlijk wat ik nu ook al doe, dus ik ben zeker niet van plan om alleen zakelijk leider te gaan worden. Wat dat betreft hoop ik wel dat ik zowel in het artistieke als in het zakelijke mijn ding kan doen. Naast dat ik startend zakelijk leider ben, ben ik ook zelfstandig ondernemer in dans. Dat doe ik zowel uitvoerend, als in een docerende rol en in het organiseren van verschillende evenementen.  

In eerste instantie was ik gevraagd om bij Mensja collective naast het dansen ook het zakelijke bij te houden. Dat was natuurlijk prima, maar nu we een stichting worden moet ik echt als een zakelijk leider dingen leren om alle taken juist uit te voeren. Eigenlijk ben ik dus nog niet werkzaam als zakelijk leider, maar ben ik wel de aangewezen persoon om dit te gaan worden. Op dit moment doe ik vooral het management, wat op zich ook wel bij een zakelijk leider hoort, maar straks ben ik veel meer bezig met de administratie en de subsidieaanvragen.”

Mensja collective 
“Mensja collective is een collectief wat inmiddels al drie jaar bestaat. In eerste instantie zijn wij een collectief dat begonnen is vanuit passie. Wij waren namelijk allemaal kunstenaars vanuit verschillende disciplines die heel erg graag theater wilden maken. Na die jaren ervaring staan wij nu op het punt om een stichting te worden en daar heb je een zakelijk leider voor nodig. 

Natuurlijk zijn er veel theaters die je anders over dingen wil laten nadenken, dus het is echt niet alsof wij daar als collectief per se onderscheidt in maken. Waar wij denk ik wel het onderscheid in maken is dat mijn collega’s bij Mensja collective hele interessante mensen zijn die ook gewoon heel erg veel van het leven begrijpen. En omdat wij best veel van mensen begrijpen; we zijn ook Mens-já collective, kunnen we op maatschappelijke vlakken echt mensen raken en mensen dingen anders laten inzien. Ik denk dat dat gewoon heel veel waard is. Ik zie daarom ook voor mij dat we ons niet alleen focussen op het maken van theater maar dat we bijvoorbeeld ook evenementen gaan organiseren. We willen ook op locatie theater maken, bijvoorbeeld in jeugdgevangenissen. Dus hoe wij theater maken of een evenement organiseren en op welke locatie we dat doen, dat maakt ons uniek.”

Hoe ervaar je het Roadie programma?  
“Mijn Roadie heet Manuel (red. Segond von Banchet) en hij is zakelijk leider van Danstheater AYA in Amsterdam. Ik vond het voor mezelf toch nog wel lastig om te bedenken waar ik hulp bij nodig had. Dat komt vooral omdat wij nog echt bezig zijn met het worden van een stichting. Ik denk dat ik veel meer vragen ga krijgen wanneer wij daadwerkelijk een stichting zijn. De meeting die ik met Manuel heb gehad ging wel super goed, want Manuel weet heel erg veel en hij doet eigenlijk al jaren wat ik wil gaan doen. Wat dat betreft ben ik heel blij dat ik aan hem gekoppeld werd. Hij gaf mij eigenlijk alle ins en outs van het zakelijk leiderschap. Ik had namelijk wel vragen zoals ‘welke talenten moet ik daarvoor hebben’ en ook ‘wat moet ik daar dan nog voor leren’. Na de meeting met Manuel wil ik mij meer verdiepen in de administratie en subsidiesystemen. Qua management zit ik volgens mij wel goed, wij werken veel met projecten en daar houd ik ook het overzicht over.”

“Waar ik vooral heel erg last van heb zijn woorden zoals jaarverslagen en boekhouding, ik bedoel dat zijn best wel grote woorden toch?” lacht Isis, “Als ik dat hoor, dan voel ik daar ook veel verantwoordelijkheid bij en daardoor ook veel onzekerheid. Het liefst zou ik dan eigenlijk gewoon als een kind in de klas willen zitten en dat dat allemaal stap voor stap uitgelegd krijgen. Naast mijn Roadie heb ik natuurlijk wel genoeg mensen die ik een berichtje kan sturen als ik ergens meezit, maar ik voel wel de behoefte om dat ook allemaal zelf te snappen en dat eigen te maken. Het lijkt nu nog als een hele uitdaging, maar dat is ook wel iets waarvan ik energie krijg en wat mij extra motiveert.” 

Deze blog is geschreven door Sybren Horlings. 

Over het Roadie programma

Vanaf januari tot september 2022 worden er 19 START-ers begeleid door een roadie. Een roadie is een professional uit de podiumkunstensector en tevens trouw lid van NAPK, met veel werkervaring en kennis van zakelijk leiderschap. De roadie stelt zichzelf beschikbaar om in drie sessies van anderhalf uur te luisteren naar, kennis te delen met en een inspiratie te zijn voor de START-er. Zodat de roadtrip door het werkveld met kuilen, omleidingen en nieuwe ontdekkingen iets minder solo aanvoelt.

Wil jij je aanmelden voor het volgende Roadie programma? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief en wordt als eerste op de hoogte gesteld van de open call!

Terug naar Brandstof