Hank van Bosstraten
Hoofdprogramma en artistiek leider bij Vechtclub XL in Utrecht
“Je geeft de mensen de mogelijkheid om een hele, vette, leuke avond te hebben”, aldus Hank van Bosstraten. In deze blog vertelt hij over Vechtclub XL, de overgang die dat gebouw maakt van creatief broedplaats naar cultuurpodium, zijn werkzaamheden die daardoor veranderen en tot slot zijn ervaring met het Roadie programma.
Van creatief broedplaats naar cultuurpodium
“Momenteel werk ik bij Vechtclub XL, een creatief broedplaats voor allerlei mensen in de creatieve industrie, van pottenbakkers tot theatermakers. Ik ben artistiek leider en organiseer activiteiten zoals een lezing of een debat waarin deze ondernemers met elkaar kunnen debatteren. Dit gaat wel veranderen, het is namelijk zo dat om het gebouw heen de komende jaren zo’n 13.000 woningen gebouwd gaan worden. Vanuit de gemeente hebben we dan ook min of meer de opdracht gekregen om te gaan fungeren als cultuurpodium. We gaan als cultuurpodium straks ook aanbod presenteren voor ‘het publiek’, concerten, festivals, theatervoorstellingen, noem het maar op. Wij willen ook input gaan vragen van bewoners en onze ondernemers en dan helpen wij die mensen om hun ideeën op het podium te krijgen.”
Wat zijn op dit moment jouw werkzaamheden?
“Wij zijn dus in overgang van creatief broedplaats tot cultuurpodium en als artistiek leider ben ik onder andere bezig met het herformuleren van het beleidsplan, dat zou ook een taak van een zakelijk leider kunnen zijn. Ik ben vooral bezig met de missie en de visie te herschrijven naar de komende jaren toe als cultuurpodium. Waar de prioriteit voorheen lag op het faciliteren van de ondernemers komt daarnaast ook nog dat we een programma en faciliteiten willen aanbieden naar de stad toe, aan de bewoners en organisaties om ons heen.
Als zakelijk leider, en ook als programmamaker, is het leuk dat je voorstellingen en programma’s kan voorschotelen aan een publiek, waar het publiek ook echt iets aan heeft. Wat wij neerzetten is of leerzaam, educatief, maar het kan natuurlijk ook amusement zijn. Je geeft de mensen de mogelijkheid om een hele, vette, leuke avond te hebben.”
Wat heeft jou gemotiveerd om zakelijk leider te worden?
“Wat mij drijft in de culturele sector is dat als je kijkt naar de afgelopen twee jaar, waar de sector als het ware het voetveegje was van alle maatregelen, de mensen die nog in deze sector zijn gebleven dit werk met name doen omdat hun hart hier ligt. Het is echt een vak waar je met passie voor kunt gaan en het heeft zijn ups en downs, maar de ups zijn vele malen hoger dan de downs laag zijn. Het is absoluut geen negen tot vijf baan, omdat voorstellingen natuurlijk ook daarbuiten zijn. Als zakelijk leider en programmeur heb je ook een soort plicht om naar andere podia te gaan en te gaan kijken wat andere podia doen en laten zien. Dat is alleen maar heel erg vet. Hoe gaaf ís het om bijvoorbeeld in het buitenland naar een voorstelling te gaan die je daarna zelf naar Nederland kan halen, naar jouw podium.
Daar geniet ik van. In de toekomst zie ik mijzelf dan ook eigenlijk hetzelfde doen als nu, met als enige verschil dat ik meer publiek naar mijn zaal zie komen en met een glimlach de zaal uit zie gaan. Als niemand zich amuseert, dan doe je iets niet goed. Over vijf jaar wil ik eigenlijk zo ver zijn dat ik mij daar geen zorgen meer over hoef te maken en dat ik weet: ‘Er komen straks allemaal mensen met een glimlach naar binnen en die gaan met een nog grotere glimlach naar buiten’. Ik hoop dat dat in de toekomst nóg meer gaat gebeuren dan nu. “
Hoe ervaar je het Roadie programma?
“Mijn Roadie is Rutger van Otterloo, zakelijk leider van Percossa in Den Haag en Het Muziekpakhuis in Amsterdam. Wat ik van hem leer, of waarover wij aan het brainstormen zijn, is met name het zakelijke gedeelte op het financiële vlak; welke subsidies zijn er, wat moet er allemaal in een subsidieaanvraag zitten, wat onderscheidt jouw subsidieaanvraag van een ander, etc. Rutger heeft veel goede voorbeelden van situaties waarbij hij subsidie heeft weten te regelen voor gezelschappen die daardoor succesvol konden worden. Dat is vooral wat ik er probeer uit te halen. Van tevoren is ook gezegd dat het niet zo is dat je Roadie ook een ‘coach’ is en gaat zeggen: ‘zo moet je het doen’. Toch denk ik dat dat wel op de loer ligt, want je bent gekoppeld aan iemand die meer ervaring heeft en dan wil je natuurlijk de tips en tricks leren. Je zou gek zijn als je dat niet zou willen,” lacht Hank. “Maar we hebben ook gewoon gepraat over onze muzieksmaak en dat soort dingen. Een beetje alsof je in een kroeg zit, dat sfeertje had het wel en dat vind ik erg tof. Die informele setting is voor mij echt een meerwaarde van dit Roadie project.”
Hank heeft recentelijk besloten te vertrekken bij Vechtclub XL en start in september met Linc Z, een leerprogramma voor zakelijk leiders binnen de culturele sector gegeven door Universiteit Utrecht.
Deze blog is geschreven door Sybren Horlings.