Brandstof

Max van Dijk

Max van Dijk
Stand-up comedian en organisator van OMG (Open Mic Groningen)

“Ik ben de eerste stand-up comedian die daadwerkelijk gebleven is in Groningen en gewoon heeft gezegd: ‘We gaan hieraan timmeren en we maken onze eigen comedy scene”, aldus Max van Dijk. In deze blog vertelt hij over de start van OMG (Open Mic Groningen) en deelt hij zijn ervaring met het Roadie programma.

Waarom heb jij besloten om zelf een podium te runnen?
In 2012 haalde Max zijn bachelor graad Graphic Design aan de Hanzehogeschool in Groningen. Sindsdien heeft hij onder andere gewerkt als freelance Art Director en is hij sinds 2019 begonnen als stand-up comedian. Inmiddels is hij nu ook zo’n drie jaar organisator van OMG, een stand-up podium in Groningen. “Toen ik in 2019 officieel begon met stand-up ging het gelijk al heel goed. Wel werd ik meteen geconfronteerd met de realiteit; zoveel speelplekken zijn hier niet in het Noorden. Op het moment dat ik begon met stand-up waren dat er nul. Je had natuurlijk wel open podia in het algemeen, maar daar sta je tussen allerlei verschillende disciplines wat het geen goede setting maakt voor comedy. Als oplossing heb ik gelijkgestemden om mij heen verzameld die ook een speelplek in Groningen zochten en ben ik er zelf één gaan bouwen.”

“Stand-up in Groningen is een beetje een kip en ei verhaal”
“Stand-up in Groningen is een beetje een kip en ei verhaal. We hebben hier al eerder stand-up comedians gehad die wel hier in Groningen zijn begonnen, maar toen erachter kwamen dat er niet veel mogelijkheden waren om hier stand-up te doen. Vervolgens vertrokken zij naar de randstad waar wel speelplekken waren. Ik ben de eerste stand-up comedian die daadwerkelijk gebleven is in Groningen en gewoon heeft gezegd: ‘We gaan hieraan timmeren en we maken onze eigen comedy scene’. Toen ik voor het eerst bij NAPK aanklopte was één van mijn eerste vragen dan ook wat de mogelijkheden zijn qua subsidie. Ik denk namelijk dat OMG absoluut recht heeft op subsidie, het is namelijk het enige podium voor stand-up comedy in de drie Noordelijke provincies.”

Hoe ervaar je het Roadie programma?
“Binnen OMG doe ik min of meer alles zelf. Het spelen, het MC-en, het organiseren en alles wat daarbij komt kijken heb ik zelf een beetje moeten ontdekken. Dat maakt het soms wel lastig omdat ik dan bijvoorbeeld een bepaalde expertise mis op een gebied. Vorig jaar kreeg ik de tip om anderen actief op te zoeken die ervaring hebben met de zakelijke kant van het organiseren. Dit, zodat ik niet steeds het wiel zelf hoef uit te vinden. Dit heb ik toen gedaan door mij aan te melden bij het Roadie programma en daar pluk ik nu zeker de vruchten van.

Als Roadie kreeg ik Nicolette Klein Bleumink toegewezen, zij is zakelijk leider bij Theater Gnaffel in Zwolle en bij De Noorderlingen in Groningen. Inmiddels hebben we twee ontmoetingen achter de rug. De eerste ontmoeting ging vooral over het helder krijgen waar ik advies voor nodig had. Om eerlijk te zijn wist ik dat ook niet echt, já, met alles zo’n beetje”, lacht Max. “Tijdens de tweede ontmoeting kon ik natuurlijk wel al veel meer concrete vragen aan Nicolette voorleggen en kon zij mij advies en tips geven.”

Wat is op dit moment jouw drijfveer?
“Op dit moment word ik er vooral heel blij van om te zien dat mensen voor het eerst op het podium gaan staan. Dat ze dan vol zenuwen beginnen en na vijf minuten voelen ze dat ze het eigenlijk wel goed doen. Vervolgens komen ze elke week terug en zie je ze elke week beter worden. Je ziet ze werken aan hun materiaal, zelfvertrouwen en houding en dat is gewoon heel gaaf om te zien. Ik hou ook echt van stand-up in het algemeen en om dat live in Groningen te zien is echt te gek. Stand-up heeft hier echt potentie. Het kan hier leven en bloeien, want Groningen hééft die nachtcultuur. Dat is dan ook echt de reden dat ik ben begonnen met OMG en om daarna te zien dat het werkt en bloeit geeft heel veel voldoening.”

Deze blog is geschreven door Sybren Horlings.

Terug naar Brandstof