Brandstof

Annejon Okhuijsen

“Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden! Laat je inspireren en adviseren door mensen in het veld en om je heen. In mijn ervaring zijn ze meer dan bereid om met je mee te denken.”, aldus Annejon Okhuijsen. In deze blog vertelt zij over haar route naar zakelijk leiderschap en geeft ze tips voor mensen die nieuwsgierig zijn naar wat het vak inhoud en zelf overwegen in deze rol te stappen.

“Op dit moment is er op veel plekken vraag naar zakelijk leiders”
Na enige jaren ervaring in de cultuursector in diverse rollen, startte Annejon in 2019 als freelancer in het culturele veld, en enige tijd later als zakelijk leider. Vanaf de start merkte ze dat er op veel plekken vraag is naar mensen in deze functie en op dit moment houdt zich dan ook bezig met meerdere opdrachten naast elkaar. Zo werkt ze als Creative Producer bij Dansateliers in Rotterdam, als Zakelijk coach bij Janivo Stichting in Amsterdam en als Zakelijk leider (ad interim) bij Over het IJ Festival in Amsterdam. “De verscheidenheid aan klussen in de eerste jaren van mijn rol als zakelijk leider is enorm leerzaam. Ik leer in korte tijd veel over het vak en vind het leuk om met verschillende mensen te werken en voor uiteenlopende situaties te staan. Het is een leerschool in stroomversnelling!”

“Op dit moment is er op veel plekken vraag naar zakelijk leiders. Dat betekent dat ik keuze heb in welke opdrachten ik wil en kan doen. Persoonlijk kies ik voor partijen waarbij ik me verbonden voel met het team en hetgeen waar zij voor staan. Ik probeer altijd te werken vanuit intrinsieke motivatie en ik denk dat dat ook belangrijk is als zakelijk leider om je betrokken te blijven voelen bij de koers van een gezelschap of team.”

Annejon haalde in 2019 haar graad Theater-, film- en televisiewetenschap aan de Universiteit Utrecht. Na haar bachelor begon ze aan een master in dramaturgie en op dit moment doet ze naast haar werk een master in management aan de Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit.

Welke eigenschappen horen bij een zakelijk leider?
“Als je zakelijk leider wilt worden is het handig als je gestructureerd en nauwkeurig kunt werken. Het gaat er om dat je de grote lijnen kan zien, hoofdzaken van bijzaken kan onderscheiden en voor jezelf het overzicht bewaart van datgene dat de hoogste prioriteit heeft op dat moment. Ik denk dat je als zakelijk leider ook goed grenzen moet kunnen bewaken. Het gaat daarbij niet alleen om je eigen grenzen, maar ook die van je team. Dat je hun werkdruk op je netvlies hebt en ze daarin kunt bevragen en ondersteunen. Het helpt natuurlijk ook om sociale voelsprieten te hebben; je werkt binnen een team en in een sociale omgeving. Een fijne werksfeer is wat mij betreft belangrijk voor een goede samenwerking.”

“Zelf vind ik het ook fijn om te begrijpen waar een maker vandaan komt en wat de ambitie is. Op welke manier werken zij bijvoorbeeld graag en wat zijn de omstandigheden waarbinnen zij werken? In sommige gevallen heb je te maken met jonge makers en dan is het fijn als je vakinhoudelijk al het een en ander weet, maar laat het zeker geen drempel voor je zijn als dat niet het geval is. Je leert het namelijk allemaal gaandeweg.”

Hoe kan je als zakelijk leider een maker het best begrijpen?
“Om mij te kunnen verplaatsen in een maker ga ik vooral graag samen in gesprek. Bij de term zakelijk leider hebben makers soms het idee dat er gelijk over begrotingen en cijfers gesproken moet worden. Zelf vind ik het juist fijn om eerst ook feeling te hebben met wat zij willen bereiken en vanuit welke motivatie. Natuurlijk ben ik dan vanuit mijn rol ook benieuwd naar hun werk in de praktische zin. Dan kan ik namelijk direct meedenken over de impact van de ideeën op de planning en begroting. Er is natuurlijk een verschil tussen een solovoorstelling en een stuk met vier dansers. Of ik hoor dat de maker met bepaalde technologieën en schermen wil gaan werken, dat vraagt een andere raming in tijd en wellicht komen daar samenwerkingen met andere partijen aan te pas. Dat bespreek ik dan met de makers en zo probeer ik de kaders te scheppen waarin zij zich het best ondersteund voelen in hun artistieke rol.”

Je houdt je momenteel bezig met redelijk wat verschillende activiteiten. Hoe ga je om met meerdere klussen naast elkaar?
“Ik vind dat eigenlijk heel leuk. Verschillende kort- en langlopende projecten naast elkaar doen, zorgt ervoor dat ik in korte tijd volledig in een organisatie kan duiken en dat ik veel verschillende organisaties zie. Mijn aandacht verdelen is dan soms een uitdaging. Ik heb altijd de neiging om te veel te willen. Mijn advies voor beginnend zakelijk leiders zou zijn: dingen kosten bijna altijd meer tijd dan dat je denkt. Kijk streng naar je eigen planning, en blijf realistisch over de uren die je te verdelen hebt. Hou er rekening mee dat je ook wat tijd inkadert voor het switchen tussen opdrachten, dat is iets dat ik regelmatig vergeten ben in het verleden en nog steeds af en toe. Maar het grootste advies is: ga het ondervinden! Je zal hierin je eigen grenzen moeten verkennen.”

“Als het zakelijk leiderschap jou leuk lijkt, ga het aan!”
“Laat je zeker niet tegenhouden door een term die misschien ver van je afstaat. Voor mij had de term ‘zakelijk leider’ toen ik begon nog best veel lading en ik dacht dat ik dat nooit zou worden. Daar kwam ik echter snel op terug; als je nieuwsgierig bent naar het zakelijk leiderschap, ga het aan! Er zijn veel plekken die kennis willen delen en jong talent aanmoedigen. Sluit je bijvoorbeeld aan bij een kennisplatform en neem alle kennis die er is in je op. Bij een platform als NAPK START kan je vanuit huis al zóveel kennis opdoen en in contact komen met mensen in een soortgelijke rol. Schroom ook zeker niet om je omgeving om adviezen te vragen, ik merk dat iedereen in het veld meer dan bereid is om met je mee te denken.”

Deze blog is geschreven door Sybren Horlings en Salien Lisa Oosterman.

Terug naar Brandstof