Overig

Moet je een contract opstellen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Geen stress! Er zijn meerdere informatiepunten en organisaties waar je gratis online kennis kunt opdoen. Op deze pagina vind je handige websites die je kunnen helpen bij het opstellen van een (arbeids)contract.

Cao Toneel en Dans – NAPK
De NAPK heeft voor de sectoren dans en theater een cao afgesloten met de Kunstenbond. Bij het samenstellen van een cao (collectieve arbeidsvoorwaarden) maken werkgevers en werknemers afspraken over het loon, de werktijden, het aantal vakantiedagen en dergelijke.
De Cao Toneel en Dans 2022-2023 geldt per 1 januari 2022 en heeft een looptijd tot en met 31 december 2023.
Daarnaast zijn er, deels gekoppeld aan de Cao Toneel en Dans, sociale voorzieningen op het terrein van pensioen, loopbaanontwikkeling via het Sociaal Fonds Podiumkunsten en omscholing via regeling Omscholing Dansers Nederland.
Wanneer je lid bent van de NAPK krijg je ook toegang tot modelovereenkomsten en andere handige documenten in de digitale bibliotheek voor de verenigingsleden. Wil je weten waar NAPK nog meer bij ondersteund op het gebied van arbeidszaken?
Ga dan naar: Arbeidszaken | NAPK

Beroepskunstenaar.nl – AHK
Een website over de zakelijke kant van werk in de kunst- en cultuursector, beheerd door de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK). Op beroepskunstenaar.nl vind je een kennisbank met praktische informatie over het starten en ontwikkelen van een duurzame beroepspraktijk als zelfstandige of in loondienst. Voor uitvoerende, scheppende en docerende kunstenaars van verschillende disciplines, voor ondersteunende beroepen en voor erfgoedspecialisten.
Er is een speciale pagina gewijd aan de belangrijkste punten waar je op moeten letten bij het opstellen of ondertekenen van een contract. Voor meer informatie ga naar: Contracten (beroepkunstenaar.nl)

Modelovereenkomsten – digiPACCT
DigiPACCT* is hét platform voor HR en arbeidsvoorwaarden voor iedereen met HR-taken in de culturele en creatieve sector. Samenwerking, netwerken en het delen van kennis staan centraal. Het platform bestaat uit vier pijlers: Kennisbank, HR-communicty, online kennissessies en netwerkbijeenkomsten. Maak gratis een profiel aan en wordt onderdeel van de HR-community!

Op deze pagina vind je een overzicht van alle modelovereenkomsten die door de Belastingdienst in het kader van de Wet DBA zijn beoordeeld en specifiek zijn bedoeld voor de culturele en creatieve sector. Over de toepassing van een modelovereenkomst kun je informatie lezen op de Wet DBA/schijnzelfstandigheid. Zie de overzichtspagina van digiPACCT hier: Modelovereenkomsten

*DigiPACCT is een onderdeel van Platform ACCT (Platform Arbeidsmarkt Culturele en Creatieve Toekomst) en wordt gefinancierd door de ministerie van OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). Platform ACCT is opgericht met maar één doel: het verbeteren van de arbeidsmarkt in de culturele en creatieve sector.

Afspraken in tijden van covid-19 -Kunstenbond
Kunstenbond staat voor een eerlijke verdeling en wil hun leden daarom helpen met het maken van afspraken die hun werk en inkomen beschermen tegen het onvoorspelbare coronabeleid. Je kan als zelfstandige ondernemer in de culturele sector lid worden van de Kunstenbond vanaf 25,- euro per jaar.

Artiesten die werken met kortlopende overeenkomsten, bijvoorbeeld voor eenmalige optredens, zijn in coronatijd vaak de dupe van last-​minute afzeggingen. Opdrachtgevers beroepen zich op ‘overmacht’ of soms onredelijke pandemieclausules wanneer er sprake is van een overheidsverbod (of onzekerheid of dat aanstaande is). In die gevallen krijgt de artiest vaak niet of nauwelijks uitbetaald, terwijl de opdrachtgever mogelijk tot 100% van de gemaakte kosten vergoed kan krijgen via coronasteun. Op de website van Kunstenbond wordt er een standaardovereenkomst voor optreden aangeboden, die is aangepast naar de beroepspraktijk van artiesten en musici in tijden van corona. Je leest hier meer over op deze pagina: Standaardcontract voor optreden en schnabbelen in coronatijd

Belastingdienst
Tevens kun je ook gewoon bij de Belastingdienst terecht voor modelovereenkomsten. Zie deze pagina van de Belastingdienst waar je modelovereenkomsten kunt downloaden van verschillende soorten branches en beroepsgroepen. Modelovereenkomsten voor branches en beroepsgroepen

Terug naar Programma